مقالاتسایر مقالات

اثر دانینگ کروگر چیست؟ احساس برتر بودن

قطعا افرادی را دیده اید که با اینکه اطلاعات کافی در یک موضوع ندارند، اما اعتماد به نفس خیلی بالایی دارند و تصور می کنند همه چیز را به طور کامل می دانند. به طور مثال یک نقاش تازه کار با خود فکر می کند که بهترین نقاش است و شخصی بهتر از او نیست اما در مقابل نقاش دیگری با داشتن سابقه طولانی و جوایز فراوان، خودش را لایق نمی داند و همواره به دنبال پیشرفت می باشد. اما این نقاش ماهر به مراتب اعتماد به نفس کمتری نسبت به آن نقاش تازه کار دارد.

اما همین نقاش تازه کار پس از گذشت زمان کوتاهی احساس پوچی می کند و می فهمد که اعتماد به نفسش کاملا کاذب بود، به این موضوع که هرچه افراد توانایی کمتری داشته باشند اعتماد به نفسشان بیشتر است، اثر دانینگ کروگر گفته می شود که در این مقاله قصد داریم به طور کامل آنرا مورد بررسی قرار دهیم.

آن کس که نداند و نداند که نداند

 در سال 1999 توسط دانینگ و کروگر تحقیقی به نام بی مهارتی و بی خبری انجام شد، در این تحقیق، دانینگ و کروگر دریافتند افرادی که در یک حوزه خاص اطلاعات کمی دارند اعتماد به نفس بسیار بالا تری نسبت به افردی که متخصص آن حوزه می باشند دارند.

اگر شما با این افراد مواجه نشده باشید، قطعا تعجب می کنید که چطور چنین چیزی ممکن است. اما این موضوع یکی از اثرات روانشناسی اثبات شده می باشد و دلیل آن را با یک مثال در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد.

نقاشی را در نظر بگیرید که به تازگی دوره های نقاشی خود را به پایان رسانده، این شخص با خود فکر می کند که می تواند هر چیزی که از او بخواهید را برای شما نقاشی کند و همین موضوع باعث می شود تا اعتماد به نفس بالایی داشته باشد.

اما نقاش ماهری که اثرات بسیار زیبایی را خلق کرده از دشواری این کار آگاه است و می داند هنوز توانایی کشیدن بسیاری از اثار را ندارد، زیرا از سختی آن به طور کامل آگاه است، به همین خاطر اعتماد به نفس بسیار پایین تری نسبت به نقاش تازه کار دارد.

حتما ضرب المثل درخت هرچه پربار تر افتاده تر را شنیده اید، این ضرب المثل به طور کامل این موضوع را بیان می کند.

اثر دانینگ کروگر چیست؟

در مثال بالا این نقاش تازه کار که اعتماد به نفس بالایی دارد، اگر شروع به کار کند می فهمد که اعتماد به نفسش کاملا کاذب بوده است و دچار ناراحتی و حتی افسردگی خواهد شد. اما باید این مرحله را به خوبی پشت سر بگذارد و با کسب مهارت بتواند به پیشرفت خود ادامه دهد، به این اثر، اثر دانینگ کروگر گفته می شود. دانینگ و کروگر این اثر با نموداری بیان می کنند که در ادامه این نمودار را مشاهده خواهید کرد.

اثر دانینگ کروگر

در ادامه تمامی مراحل این نمودار را برای شما توضیح خواهیم داد.

مرحله اول – اعتماد به نفس بالا و احساس برتر بودن

همانطور که در نمودار دانینگ کروگر مشاهده می کنید، افراد پس از یادگیری مهارت، در ابتدا اعتماد به نفس بسیار بالایی دارند به سرعت به دنبال پیشرفت هستند. اما اطلاعات درستی در مورد سختی راه ندارند و به همین خاطر اعتماد به نفسشان بسیار بالا می باشد.

در این مرحله افراد به علت انجام ندادن کار و ارزیابی نشدن حس بهترین بودن دارند اما مشکل اصلی در مرحله دوم ایجاد می شود.

مرحله دوم – نا امیدی و احساس پوچ بودن

 پس از شروع کار و فعالیت حرفه ای، به علت شناخت کاستی ها و ضعف های خود، اعتماد به نفس این اشخاص  به شدت کاهش یافته و دچار نا امیدی می شوند. حتی بسیاری از افراد در این مرحله افسرده شده و از ادامه مسیر باز می مانند. این موضوع کاملا طبیعی است که در ابتدای راه و بدون داشتن تجربه کاری، عملکرد ظعیفی داشته باشید، بنابراین نباید این مرحله باعث متوقف شدن شما شود.

اگر با دوستان خود یک فعالیت تخصصی را شروع کرده باشید، تمامی شما با این مرحله مواجه می شوید و تعداد زیادی از دوستان شما در این مرحله ادامه فعالیت را رها می کنند و تعداد کمی از شما ها تصمیم به ادامه کار می گیرید.

نکته ای که در این مرحله باید دقت داشته باشید این است که به فعالیت خود ادامه دهید و مهارت خود را افزایش دهید تا بتوانید پیشرفت داشته باشد و به موفقیت های بزرگ دست یابید.

در این مرحله خیلی از افراد فعالیت خود را رها می کنند و تعداد کمی این مسیر را ادامه می دهد. اما اشخاصی موفق می شوند که بتوانند از این مرحله به خوبی عبور کنند.

در این مرحله افراد دچار سندروم ایمپاستر می شوند و حس بی لیاقتی به آنان دست می دهد. در این مرحله اعتماد به نفس افراد به شدت کاهش یافته و دائم نگران رسوایی می باشند.

افسردگی در اثر دانینگ کروگر

مرحله سوم – برخورد عاقلانه و منطقی

کسانی به موفقیت های بزرگ می رسند که با مرحله دوم کاملا منطقی برخورد داشته باشند و به فعالیت خود ادامه دهند. در این مرحله آهسته آهسته به تجربیات شما افزوده شده و اعتماد به نفستان نیز افزایش پیدا می کند.

در مرحله سوم شما می توانید از پس بسیاری از کار ها بر بیایید و بخشی از سختی کار از روی دوش شما برداشته می شود.

با گذشت زمان شما مهارت های مختلفی را به دست می اورید و به موفقیت های بالایی دست پیدا می کنید.

هر زمان که به این مرحله رسیدید باید بدانید که در انتها نمودار دانینگ کروگر قرار دارید و اعتماد به نفس بالا شما به دلیل مهارت شما می باشد. اما همانطور که در نمودار نیز مشاهده می کنید در انتهای نمودار دانینگ کروگر اعتماد به نفس شما به دلیل توانایی بالایی شما، سطح بالایی دارد.

روش های گذر از مرحله دوم یا نا امیدی

همانطور که گفتیم در مرحله دوم احساس پوچی به افراد دست می دهد و اگر نتوانید از این مرحله عبور کنید، قطعا از ادامه راه باز خواهید ماند، اما چگونه باید بدون مشکل از این مرحله گذر کرد؟!

[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#0eb000″]

  • به ادامه مسیر و موفقیت نهایی خود فکر کنید تا بتوانید این راه دشوار را ادامه دهید.
  • فعالیت های ورزشی و مدیتیشن انجام دهد تا حس نا امیدی از شما دور شود.
  • شکست های خود را در همین مرحله در نظر نگیرید و دید کلی تری نسبت به این قضیه داشته باشید.
  • به این فکر کنید که می توان با ذره ذره پیشرفت کردن و برداشتن قدم های کوچک، به هدف خود رسید.
  • سعی کنید به ترس خود غلبه کنید و هرچه سریعتر راه پیشرفت را ادامه دهید.

[/su_list]

خلاصه اثر دانینگ کروگر

دیوید دانینگ (David Dunning) و جاستین کروگر (Justin Kruger) دو محققی بودند که در این زمینه تحقیقاتی انجام دادند و بیان کردند هرچه افراد توانایی کمتری داشته باشند، اعتماد به نفس بیشتری دارند و در ارزیابی توانایی های خود ناتوان هستند. این دو محقق این اثر را در 3 مرحله بیان کردند که به طور کامل توضیح داده شد، اما در ادامه به طور خلاصه آنرا یکبار دیگر برای شما عزیزان بیان خواهیم کرد.

نمودار اثر دانینگ کروگر

[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#0eb000″]

  • مرحله اول که افراد به تازگی مهارتی را فرا گرفته اند اعتماد به نفس خیلی بالایی دارند
  • مرحله دوم همین افراد با انجام دادن فعالیت های مختلف به ضعف های خود پی می برند و حس نا امیدی به آنها دست می دهد و اعتماد به نفسشان به شدت کاهش می یابد.
  • مرحله سوم این افراد به فعالیت خود ادامه می دهند و سعی در افزایش مهارت خود دارند. همواره اشخصی به موفقیت های بزرگ می رسد مرحله دوم را به خوبی پشت سر بگذارند.

[/su_list]

برای کاهش اثر دانینگ کروگر چه کار کنیم؟

یکی از راه‌های کاهش سوگیری شناختی نظریه دانینگ کروگر، دسترسی به منابع ارزیابی درست عملکرد است. هر چه منابع بیشتری برای ارزیابی خودتان داشته باشید، سوگیری شما کمتر خواهد بود. برگزاری جلسات بازخورد بین کارمندان به شناخت بیشتر آن‌ها از خودشان کمک می‌کند.

نقطه مقابل نظریه دانینگ-کروگر چیست؟

درحالی‌که اثر دانینگ-کروگر به کسانی که احساس برتر بودن دارند می‌پردازد، سندرم ایمپاستر یا نشانگان خودویرانگری باعث می‌شود افراد نمی‌توانند موفقیت‌هایشان را بپذیرند. شواهد بیرونی نشان می‌دهد فرد با رقابت و تلاش به موفقیت رسیده، اما در مقابل فرد تصور می‌کند که لیاقت آن موفقیت را ندارد و فریب‌کار است.

در این مقاله به طور کامل در مورد اثر دانینگ کروگر توضیح داده شد و بیان شد که چگونه می توان به موفقت های بزرگ رسید، تجربیات خود در مورد این اثر را در انتها همین مطلب برای ما بنویسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا